HTML

Egy új várospolitika felé

Ez a blog egy új várospolitikai eszköz, az intelligens városkártya alkalmazásának közösségi felülete.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A "lusták" győzelme

2009.01.26. 23:14 intelligensvaros

 

Egyre több infotechnológiai eszköz áll a modern településirányítás rendelkezésére annak érdekében, hogy a városvezetők munkájuk során jó társadalmi és politikai döntéseket hozzanak. Az eszközök egy részének működése valójában egy jól végiggondolt és kidolgozott automatizmust jelent. Az információ és adatgyűjtés tudatos kidolgozása számos a piacon dolgozó hazai céget tett naggyá. Ebben a posztban most amellett szeretnék érvelni, hogy az önkormányzatok intelligens alapú működtetése valójában nem több, hanem kevesebb munkát jelent a döntéshozóknak, városvezetőknek. A piacról hozott példa kicsit hosszú, de érdemes elolvasni.

 A piac automatizál

 A vállalkozásomnak lassan egy évtizede van honlapja. Korábban nem sokat törődtem a tartalmával, egyfajta elektronikus prospektusként kezeltem. Néhány évvel ezelőtt azonban összefutottam az egyik legnagyobb megrendelőmmel, akivel addig még nem is volt szerencsém személyesen találkozni. Azokban a hetekben a céges weblapunk startlap oldalakra történő regisztrációival voltam elfoglalva, ezért a véletlen találkozás során eszembe jutott, hogy a partnerem cége milyen sok honlapot üzemeltet ugyanarra a piacra koncentrálva. Gratuláltam neki a szorgalmához, ám ő ekkor meglepő bejelentést tett. Töredelmesen bevallotta, hogy őt a szokásosnál is jobban fárasztotta a cégében a mindennapi rutin, a megrendelések pontosítása, feldolgozása, az adatok bevitele. Ezért az informatikai lehetőségeire azonnal reagált, annak előnyeit a cég működtetése érdekében használta. Automatizálta például a fogyasztói igények begyűjtését, a törzsvásárlókkal való kapcsolattartást, a vevők folyamatos tájékoztatását. Ezek a honlapok és a honlapokba illesztett szoftverek most helyette dolgoznak, az ő munkáját már sokkal inkább az adatok elemzése és a stratégiai döntések meghozatala jelenti.

 Térinformatika, VIR, városkártya

A városvezetők számára több hasonló eszköz létezik már, hiszen évek óta használhatják a térinformatikai programokat valamint a stratégiai adatokat összegyűjtő Vezető Irányító Rendszert is. Az erős és sikeres marketingtevékenységet folytató cégek információt gyűjtő és rendszerező tevékenységét az önkormányzatok az intelligens kártyák segítségével tudják elvégezni. A Nyugat-Európában már a személyi azonosításra is használt chip alapú városkártyák tulajdonképpen az e-közigazgatás „talpasai”. A polgárok mindennapi hivatalos és kereskedelmi használata során a kártyák segítségével létrehozzák azon adatok nagy részét, amelyek azután a városvezetés jövőbeni hasznos és értelmes munkájának alapját jelentik.

 Intelligens város, eredményesebb politika

Egyre elfogadottabb az a szemlélet, amely a települések működtetését egy cég működtetéséhez hasonlítja, az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat pedig a piacon dolgozó cégek termékeihez. A mindenkori kormányzat és a társadalom is a produktivitás és hatékonyság folyamatos javulását várja el a településektől. A települések „intelligens alapokra” történő helyezése tulajdonképpen egy ”lusta válasz” ezekre az igényekre. Az eszközök végiggondolt kiépítésével jobb és eredményesebb politikát lehet folytatni és ebben a munkádban a legszorgalmasabb társad a városkártya lehet.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varoskartya.blog.hu/api/trackback/id/tr18905077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása