HTML

Egy új várospolitika felé

Ez a blog egy új várospolitikai eszköz, az intelligens városkártya alkalmazásának közösségi felülete.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Hova tetted az adófizetők forintját?

2009.01.26. 23:19 intelligensvaros


Hajnal György, a néhai Közigazgatási Intézet szakértője számos tanulmányában foglalkozott a közigazgatás hatékonyságának kérdéseivel. A Vezetéstudomány tavalyi számában a következő sorokkal zárja egyik tanulmányát: „Végül: a korszerű, teljesítményorientált hivatali működés fogalmához fűződő jelentések tekintetében az igazi meglepetés talán nem is annyira abban van,amit a válaszadók mondanak, hanem abban, amiről hallgatnak. Amiről hallgatnak, az pedig nem más, mint az önkormányzati (akár hivatali, akár közszolgáltatási területen elért) működési teljesítményre, az elért hatásokra és eredményekre vonatkozó információk előállítása és felhasználása. Ez a körülmény már csak azért is szembeötlő, mivel a fejlett országokban zajló-lezajlott modernizációs hullámok talán legfontosabb mozzanata éppen ez: a szervezeti és a közpolitikai teljesítmény folyamatos, illetve periodikus mérése-értékelése." (Hajnal, 2007)  Akár minden héten adatokhoz juthatsz az új sportcsarnok kihasználtságáról. Klikk  a  folytatáshoz!

 

Dinamikusabb szerephez dinamikusabb eszközök

Ezek a kérdések talán azért is fontosabbak most, mint akár tíz évvel ezelőtt voltak, mert az önkormányzatok helyi társadalom fejlesztő szerepe új, dinamikusabb szerepet kapott. A helyi kereskedelem, turizmus vagy egészségügy fejlesztésében új szerepet vállalt, amelynek során több erőforrást fordít a helyi társadalom fejlesztésére, mint korábban. Egyelőre kiforratlan azonban, hogy ezeknek az outputjait hogyan méri?

Nyilvánvaló, hogy ha megépült az új városközpont, akkor a település által biztosított saját forrásból park, térkő, szökőkút épült. De mennyien és honnan érkeztek az újjávarázsolt főtéren megrendezett népművészeti fesztiválra vagy az új sportcsarnokba? Vagy kik használják, mikor és honnan érkezve a városi termálfürdőt? Mi lett a kiutalt vagy kézbe adott szociális segélyből? Mire használták, hol landolt a pénz?

 A városkártya segít a mérésben

 Ha intelligens városkártya rendszert működtetsz a településeden, akkor ezen kérdések többségére választ kaphatsz. Megtudhatod, hogy mennyien látogatták a fesztiválotokat, „idegenek” honnan érkeztek, azaz érdemes volt-e külföldön is hirdetni? Akár a szociális segélyeket is utalhatjátok egy helyi „Szociális Kártyára” meghatározva annak felhasználhatóságát is. Beilleszthető az önkormányzat és hivatalainak munkájába is, mert felhasználható fizikai és logikai beléptetés kontroljára, munkaidő-nyilvántartásra is. Ebből a cikkből megtudhatod, mik a kártyarendszer bevezetésének lépései.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varoskartya.blog.hu/api/trackback/id/tr87905088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása