HTML

Egy új várospolitika felé

Ez a blog egy új várospolitikai eszköz, az intelligens városkártya alkalmazásának közösségi felülete.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Mi az a városkártya?

2009.01.26. 22:35 intelligensvaros

 

"Az önkormányzatok számára nem csak az e-közigazgatás jelenik meg kényszerként, hanem a helyi politikájának újragondolása, egyfajta új e-politika alkalmazása. Az e-politika kiemelt szempontja a lakossággal való új szemléletű kapcsolattartás, a lakosság igényeinek infotechnológiai alapú megismerése. Az e-önkormányzatiság új eszközei megteremtik a helyi politika új tudásbázisát, amely az előttünk álló években a személyes politikai sikerek alapját jelenti."

Az információ és tudás alapú társadalom instrumentumai az Internet, az e-közigazgatás, az e-kereskedelem, az innováció, a fejlesztésközpontú társadalompolitika. A huszonegyedik század elején élő polgárok jogos igénye minden olyan eszköz, amely mindennapjaikat ezen körülmények között egyszerűen és biztonságosan segíti.

Az új tendenciák kihívást jelentenek az önkormányzatok számára is. Hatósági feladataik mellett a helyi gazdaság – és társadalompolitikában is szerepet kell vállalniuk. Ezért érdekeltek olyan új megoldások alkalmazásában, amelyek a polgárokkal való kapcsolatukat modern, gyors és biztonságos alapokra helyezik. 

A világhálóról szerezzük be az információk tekintélyes részét, egyre inkább a világhálót használjuk pénzügyi, kereskedelmi és hatósági ügyintézésre is. Az ebben részt vevő szereplők ezért egyre több infotechnológiai eszközt használnak. A piaci szereplők az ehhez szükséges technológiát a vásárlóik kezébe adták és folyamatosan fejlesztik. A kormányzati és önkormányzati szektor is ez előtt a feladat előtt áll.

 Marketing és közjó

A marketing új irányai kiemelten kezelik a fogyasztói kapcsolatok kezelését, fogyasztói adatbázisok kezelését, a vásárlási szokások számon tartását. Közben a településvezetés marketingje is megérkezett hozzánk. Egyértelműen látható, hogy a sikeres városvezetéshez szükséges marketingmunka és szemlélet a piacon jól működő marketinggyakorlatok felé közelít: elektronikus adatbázisokat és információkat gyűjt, saját információkat készít, azokat közli, termékeket fejleszt és értékesít.

 Városkártya: lakossági igény és politikai kényszer

A lakosság részéről egyre jobban körvonalazódik egy olyan infotechnológiai eszköz igénye, amely a helyi és központi kormányzattal szembeni elektronikus azonosítást megvalósítja, és egyéb intelligens funkciókkal bír. A helyi politika szembesül ezzel az igénnyel, ezért lépnie kell. Számára ugyanakkor nem csak az e-közigazgatás jelenik meg kényszerként, hanem a helyi politikájának újragondolása, egyfajta új e-politika alkalmazása. Az e-politika kiemelt szempontja a lakossággal való új szemléletű kapcsolattartás, a lakosság igényeinek infotechnológiai alapú megismerése. Az e-önkormányzatiság új eszközei megteremtik a helyi politika új tudásbázisát, amely az előttünk álló években a személyes politikai sikerek alapját jelenti.

A lényeg

A helyi intelligens társadalmak igényeiket az intelligens kártyák városkártyaként történő használatával tudják elérni. Az integrált áramkört (processzort) és memóriát is tartalmazó intelligens kártyák egyszerre képesek személyes adatok és egyedi alkalmazások biztonságos tárolására is, miközben a külvilággal intelligens párbeszédet folytatnak. Ez az jelenti, hogy a kártya alkalmas akár személyes adatok hordozására is továbbá felruházható olyan egyedi képességekkel, amely segítségével a polgárok, a hatóságok és a piaci szereplők sok szempontú, a helyi viszonyok egyediségére optimalizált együttműködését kialakítva hozzájárul a helyi közösség dinamikus e-társadalommá válásához.

A következőkben összefoglaljuk az intelligens kártyák alkalmazásának előnyeit önkormányzati nézőpontból, áttekintést adunk a városkártya bevezetésének lépéseiről, bemutatunk egy megvalósulás előtt álló projektet, valamint számos, a kártyarendszer kommunikálásához felhasználható rövid összefoglalót is közlünk.

Célunk az, hogy ezt a viszonylag összetett témát úgy fordítsuk le a mindennapok nyelvére, hogy az önkormányzatok a helyi kártyaprojektjük megvalósítása vagy csak annak előkészítése kapcsán partnernek fogadjanak el bennünket. A blog.hu lehetőséget ad hozzászólások, vélemények kifejtésére. Kérjük Önöket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varoskartya.blog.hu/api/trackback/id/tr99904962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása