HTML

Egy új várospolitika felé

Ez a blog egy új várospolitikai eszköz, az intelligens városkártya alkalmazásának közösségi felülete.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Városkártya: az alapok

2009.01.26. 22:39 intelligensvaros


Számos nyugat-európai ország önkormányzata, kistérsége, vállalkozásfejlesztő szervezetei használják az Internet és az infokommunikáció modern eszközeit helyi közösségeik jóléte érdekében. Az Internet és digitális technológiák olcsón és hatékonyan tudják segíteni a helyi társadalmakat szociális, politikai és gazdasági céljaik elérésében.

Ezek az eszközök és a felhasználásukra vonatkozó tapasztalatok már elérhetőek a hazai önkormányzatok számára is. Kiemelendő az eszközök sorából az intelligens városkártyák rendszere. Azt ezt használó városokban a városvezetés a bankkártyákhoz hasonló intelligens kártyákat ad a polgárok kezébe. Ezeket az „okos” kártyákat a polgárok mindennapi életük során használják: szociális kedvezmények érdekében azonosítják magukat, adatokat olvasnak le a kártyájukról az önkormányzati intézményekben, kedvezményesen vásárolhatnak jegyet a város sportcsarnokában, vagy olcsóbban parkolhatnak. Mindezekért cserébe városkártyájukkal azonosítani kell magukat az adott önkormányzati intézmény kártyaelfogadó helyén.

Így városvezetés érdekelt a kártya használatában, mert a város polgárai a kártyájukon keresztül adatokat szolgáltatnak az önkormányzat felé. A számítógépre érkező kártyahasználati adatokból szinte azonnal látszik, hogy egy-egy önkormányzati intézmény mekkora kihasználtsággal működik, a szociális programokat a rászorulók hány százaléka veszi igénybe, a helyi társadalom melyik része aktív vagy kik nem? Az önkormányzat így mérni tudja a lakosok felé nyújtott teljesítményét, közszolgáltatásainak sikerét, azok társadalmi relevanciáját. Az adatok alapján pedig továbbfejleszti vagy újragondolja közszolgáltatásait.

A polgárok kezébe adott kártya így mindennapi és közvetlen kapcsolatot teremt a lakos és a városvezetés között. A kártya által szorosabbá váló kapcsolat lehetőséget biztosít arra is, hogy az önkormányzat nyomtatott vagy digitális alapú információval érje el a polgárait közvetlenül, gyorsan és akár célcsoportokra bontva (például nyugdíjasok, fiatal családok, szociálisan hátrányos helyzetűek, stb.). Gyorsabban és a hagyományos reklámozásnál olcsóbban kaphatnak hírt egy turisztikai programról, egy sporteseményről, egy helyi vállalkozás által biztosított egyedi kedvezményről. Így az intelligens kártyák segítségével új lendületet kaphat a turizmus, a települések közötti kommunikáció. Javulnak a térségben működő vállalkozások piaci pozíciói, erősödik a polgárok lokális tudata.

Az intelligens kártyák egyedileg programozhatóak, ráadásul ezek a programok módosíthatóak, bővíthetőek. Így nem csak egy település, hanem akár egy egész térség „okoskártyájává” válhat. A kistérség egyik községében élő lakosa számára biztosíthatja a térségi központban találgató sportcsarnok kedvezményes használatát, ugyanakkor a központi településen élő lakosok több információhoz jutnak a kistérség egyéb településeinek turisztikai rendezvényeiről. A kistérségi szintre emelt városkártya így hozzájárul a térségi tudat és integráció erősítéséhez, elősegíti az intézmények jobb kihasználtságát, erősíti a turizmust és a vállalkozásokat.

Város vagy térségi kártya rendszer elindításához elsősorban a működést biztosító eszközök beszerzése és telepítése szükséges. Néhány száz darab intelligens kártya (lehetőleg érintés nélküli típus), kártyaolvasó terminál azokon a helyeken, ahol az információ digitális visszacsatolása szükséges (a kártyát felmutatva is lehet érvényesíteni), a terminálok részére telefon, vagy Internet kapcsolat, kártyanyomtató berendezés egy központi helyen, ugyanezen a helyen egy számítógép, amely az adatokat kezeli (térségi kártya esetén minden településen üzemelhet olyan számítógép, amelyen keresztül az adatok elérhetőek). Érdemes készíteni és üzemeltetni egy honlapot valami szórólapokkal és a helyi médián keresztül tájékoztatni a polgárokat a kártyahasználat lehetőségeiről.

Az intelligens kártya rendszerek hozzá tudnak járulni egy város vagy térség közösségének sikereihez. Ehhez azonban nem csak kiépíteni, hanem

működtetni is kell a kártyarendszert

, figyelni a kártyák által generált adatokat. Ebben az esetben

nem csak a helyi közösség, hanem a kártya rendszer mellett kiálló döntéshozók is sikeresek lesznek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varoskartya.blog.hu/api/trackback/id/tr64904975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása